Skip to content Skip to navigation

Βιογραφικό

Η Χαρούλα Ηλία-Φράγκου γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στο Βόλο, όπου και σταδιοδρόμησε ως υπάλληλος του Ο.Τ.Ε.
Έχει γράψει εννέα ποιητικές συλλογές και μία για παιδιά. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με την πεζογραφία. Διήγημα, δοκίμιο. Το νεοεκδοθέν βιβλίο της  «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Δημοσίευσε τα βιβλία
 

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΤΟΣ ΕΙΔΟΣ
Μελίρρυτοι Λόγοι Ωρες 1999 Ποιητική ανθολογία
Μελίρρυτοι Λόγοι Ώρες 2002 2η έκδοση Ποιητική ανθολογία
Της παρεούλας Δωδώνη 2006 Ποιήματα για παιδιά
..κατά δύναμιν Δωδώνη 2011 Ποιητική συλλογή
Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες Γαβριηλίδη 2016 Ελληνική πεζογραφία

 

Στο συρτάρι της 27 ανέκδοτα διηγήματα από την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής.
Στίχοι της από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή «Ασμάτων Λέξεις» μελοποιήθηκαν (τέσσερα τραγούδια) από το συνθέτη Αλέξανδρο Καρκάλα και ερμηνεύονται από την Πολυφωνική χορωδία του Δήμου Βόλου, τον Μανώλη Χατζημανώλη και την Ειρήνη Μπαρμπάκου σε πρώτη εκτέλεση.
Το ποίημα «όνειρο» της ίδιας συλλογής διακρίθηκε στο 1ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης μελοποιήθηκε  από το Γερμανό συνθέτη Felix  Leopold και ερμηνεύεται από την Αναστασία Leopold και τους «Ονειροβάτες».
Το τραγούδι με τίτλο «Τα χέρια σου λευκά πουλιά» έγινε video clip ενώ περιλαμβάνεται στο CD του τρίτου Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης.
Μετείχε κατά καιρούς ως εισηγήτρια σε Πανελλήνια Συνέδρια και Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς όπου και διακρίθηκε με 7 βραβεία και 5 επαίνους.
Εκ των οποίων.
Την πρώτη βράβευση έτυχε σε ηλικία δεκαεπτά ετών με το ποίημα «Τούτο το Πνεύμα» σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό για νέους από το Βρετανικό Συμβούλιο  Αθηνών και την πιο πρόσφατη το 2007 με το ποίημα «Ποίηση» όπου απέσπασε Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης «Γιάννης Φάτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης με Α’ Βραβείο τιμήθηκε η πρόσφατη ποιητική της συλλογή «...Κατά δύναμιν» στο Διεθνή διαγωνισμό της UNESKO  « Σικελιανά 2011»  Συνεργάστηκε και συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά , Ρόπτρο, Μακρινίτσα, Τσαγκαράδα, Δάοχος, Μετέωρα, Βίγλα, Πλώρη, Μαγνησία, Νέα Αριάδνη, και δημοσιεύει κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων στον τοπικό τύπο. (εφημερίδα Θεσσαλία)
Ποιήματά της περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια Ποίησης, στην εγκυκλοπαίδεια Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών, στην Ανθολογία Ποίησης και Διηγήματος Γ’ τόμος σύγχρονοι  Έλληνες Λογοτέχνες  και σε άλλες πολλές Ανθολογίες. Το έργο της τίμησε και παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου, ο Ραδιοφωνικός σταθμός Βόλου σε ωριαία βραδινή μουσικοποιητική εκπομπή αφιερωμένη στην ποιήτρια, με τίτλο «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί» και ο Ραδιοφωνικός σταθμός  Κορίνθου έκανε θέμα τους στίχους της μια νύχτα του Αυγούστου με πανσέληνο με τίτλο «Το τραγούδι εκείνης της μέρας»
 Τιμητική πλακέτα και δίπλωμα της απένειμαν Πνευματικοί Φορείς και Πολιτιστικά Σωματεία μεταξύ των οποίων.
Ο όμιλος ΖΟΝΤΑ τον Μάρτη του 1997 (ημέρα της γυναίκας)
Το Πολιτιστικό κέντρο εργαζομένων ΟΤΕ Νομού Μαγνησίας  τον Ιανουάριο του  1998
Το Κοινωνικοπνευματικό σωματείο  «Φίλες της Αγάπης» στις 14-2-2000 με το χρυσό αστεράκι της Βεργίνας

Η Ομοσπονδία Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Μάρτη του 2001
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ΟΤΕ Περιφέρεια Θεσσαλίας το  Μάρτη του 2000
Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας τον Ιούνιο του 2005
Επίσης τιμήθηκε για το έργο της κατά το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Ιούλιο του 2011.
Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με την υποστήριξη του Κέντρου βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων ΚΕΒΙΜΑΣΥ στις 21 Μαρτίου 2015 (Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης)
 Είναι Δ/κό μέλος επί 17 χρόνια του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας  μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, ιδρυτικό μέλος του Κέντρου βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων,  του Λυκείου Ελληνίδων και της ΧΕΝ Βόλου..
 

κατά δύναμιν
Μελίρρυτοι Λόγοι
Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες
Της παρεούλας
 

Τα βιβλία μου