Skip to content Skip to navigation

"Της Παρεούλας" βιβλιοπαρουσίαση της Γιώτας Κούγιαλη

Γράφει: 
Γιώτα Κούγιαλη - Εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Καλό κείμενο για τα παιδιά ή καλό ποίημα θεωρείται εκείνο που είναι αντίστοιχο των γνωστικών πεδίων και της ψυχοσύνθεσης της παιδικής ηλικίας στην οποία απευθύνεται, που γίνεται εύκολα κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα δεν υποτιμά τον αναγνώστη, έχει ένα βαθμό δυσκολίας, ώστε να ωθήσει το παιδί ένα βήμα μπροστά σε γνώσεις και συναισθήματα. Είναι αυτό που δίνει ευχαρίστηση και στον ενήλικα που θα το διαβάσει. Ό,τι απευθύνεται στα παιδιά, πρέπει να είναι προσεγμένο, να έχει ψυχή, να μοσχοβολά αγάπη, τρυφερότητα έγνοια. Να προσφέρει τον πυκνωμένο λόγο, το νέκταρ του κόσμου, να κάνει το παιδί να ονειρεύεται, να αποδρά από τα δύσκολα και να διεκδικεί τα ωραία και τα υψηλά.
Ο άνθρωπος πριν ακόμα γεννηθεί, έρχεται σε επαφή με το ρυθμό, την αρμονία, ακούει στην κοιλιά της μάνας τους παλμούς της, το χτύπο της καρδιάς. Αντικρύζοντας τον κόσμο και μεγαλώνοντας σ’ αυτόν ανακαλύπτει έκθαμβος, ότι «τα πάντα εν σοφία εποίησε», η πλάση ανασαίνει ρυθμικά, ζει με τάξη. Να, ένας σοβαρός λόγος που πρέπει να μυούμε τα παιδιά μας στο ρυθμό, στην αρμονία, στην ποίηση, στην καλή ποίηση.
Το βιβλίο της Χαρούλας Ηλία Φράγκουθα μπορούσε να αποτελέσει ένα ασφαλές εργαλείο προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Απευθύνεται σε μικρά παιδιά και έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα προσελκύσουν το παιδί, θα το κάνουν να χαρεί, να ψυχαγωγηθεί, να ζηλέψει τις λέξεις, και να θελήσει να πλάσει δικές του, να τις βάλει δίπλα δίπλα και να παίξει μ’ αυτές.
«Χίλια μύρια λουλουδάκια/ στης Ανθούλας τα χεράκια/στόλισαν το περιβόλι/ χρώματα γιορτή/ κι’ η αγάπη τραγουδάει/ με ήλιο με βροχή.
Όπου υπάρχει χαρά, όποιος είναι σε θέση να αναγνωρίσει την ομορφιά, να χαρεί τα χρώματα, ανακαλύπτει την αγάπη, το ύψιστο δώρο, το ποθητό, με ήλιο με βροχή, στα καλά και στα άσχημα. Οι παραπάνω στίχοι δεν ξεσηκώνουν μόνο τα παιδιά, εμπνέουν και τους μεγάλους. «Μη σκιαχτείς τις ακριδούλες/ κι’ απ’ τον άνεμο κρυφτείς/ αν σε δουν οι πεταλούδες/ κοριτσάκι θα.... ντραπείς.
Οι στίχοι της φανερώνουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση, μια σχέση αγάπης στα πλάσματα όλου του κόσμου, πιάνουν συναισθήματα του παιδιού όπως ο φόβος, η ντροπή και τα απομυθοποιούν. Δίνει έμφαση στα θετικά συναισθήματα, την αγάπη, τη χαρά, τη φιλία, την αισιοδοξία, τη διάθεση για ειρήνη.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο « της Παρεούλας», σ’ αυτήν ανήκουν και οι δύο στροφές που ήδη ακούσατε. Έχει ως θέμα της τη φύση, τα πλάσματά της και ανάμεσά τουςτα παιδιά με την αθώα παιδική ματιά, με την ανάγκη να παίξουν και να γελάσουνμε ό,τι συμβαίνει γύρω τους.
Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο του «σχολειού το σ’ αγαπώ» και όπως είναι εύκολα κατανοητό ασχολείται με τα πρώτα βήματα του παιδιού στο σχολείο, με τις ανησυχίες του, τις πρώτες γνώσεις, τις σχέσεις του με τους άλλους. Η ποιήτρια με τον τρόπο της μετατρέπει τις εύλογες ανησυχίες του παιδιού για τον άγνωστο κόσμο που ανοίγεται στα έκθαμβα μάτια του, προσμονή για το καλύτερο, του ψιθυρίζει ότι το περιμένουνε χαρές, γνώση, φίλοι, παιχνίδια.
«Η καρδούλα μου χτυπάει/ σα ρολόι βιαστικό/ πρώτη μέρα στο σχολείο/ στο καινούριο μου θρανίο/ τί καλά, είμαστε δύο/ Η δασκάλα μου γελάει και μου κλίνει το ματάκι/. Αν τα χέρια μου απλώσω/ κι’ άλλους φίλους θ’ ανταμώσω/ τί χαρά να’σαι πρωτάκι.
Η Τρίτη ενότητα έχει τίτλο «αγκαλίτσες αγκαλιές» περιλαμβάνει πέντε αγαπησιάρικα ποιήματα, γεμάτα τρυφερότητα και χουχούλιασμα σε οπθάνοιχτες αγκαλιές όπου χτυπούνε καρδούλεςσε ρυθμούς αγάπης. Είναι τόσο καλογραμμένα που δίνουν την εντύπωση ότι και η ίδια η συγγραφέαςέχει ανοίξει την αγκαλιά της για να αποχαιρετίσει τους αναγνώστες της.
«Τ’ αστεράκια νυσταγμένα/ φώναξαν «σιωπή»/ στη σελήνη που στη λίμνη/ παίζει μοναχή./Τρέξε στη ζεστή αγκαλίτσα/ της μανούλας να κρυφτείς,/ την αγάπη όλου του κόσμου/ να χαρεί και να χαρείς.»
Η ποίηση ξεσηκώνει καρδιές, ανακινεί συναισθήματα, καλλιεργεί τη φαντασία, οξύνει το νου, περικλείει σοφία, είναι το απόσταγμα του λόγου. Τα παιδιά αν έρθουν σε επαφή με την καλή ποίηση μόνο όφελος θα έχουν, θα αγαπήσουν τον κόσμο και όταν μεγαλώσουν θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν και να φιλοσοφούν, να ανέχονται τα δύσκολα και να επιδιώκουν τα υψηλά.
Το βιβλίο της κυρίας Χαρούλας Ηλία- Φράγκου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη. Η αισθητική του βιβλίου είναι άριστη, με καλό φύλλο  πολυτελείας, μεγάλα γράμματα, κατάλληλα για την ηλικία στην οποία απευθύνεται και μία χαρούμενη, φωτεινή εικονογράφηση της Δήμητρας Σπυρίδωνος, που προάγει το κείμενο και ταξιδεύει τον αναγνώστη στη χαρά και στην αισιοδοξία.
Κλείνοντας, θα παρακαλέσουμε το φεγγάρι, να ρίξει κι’ άλλη φορά το μελένιο φως του στην πένα της ποιήτριας για να μπορρέσουν στο μέλλον τα παιδιά να χαρούν και άλλα ποιήματά της.
 

Θέμα: 
 

Τα βιβλία μου