Skip to content Skip to navigation

"Μελίρρυτοι Λόγοι", κριτική του Διονύση Χατζίδη

Γράφει: 
Διονύσης Χατζίδης - Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, κριτικός

ΔΙΟΝΥΣΗΣ  ΧΑΤΖΙΔΗΣ                                                                                               ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, κριτικός                                                 ΧΑΡΟΥΛΑΣ  ΗΛΙΑ-  ΦΡΑΓΚΟΥ
Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ                             «Μελίρρυτοι Λόγοι»
ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ- ΤΕΧΝΩΝ                                                                                                Ποίηση                                                       

Οι Λογοτεχνικές ρίζες, οι ζωοδόχες πηγές έμπνευσης, το κάστρο της δημιουργίας, της ηθικής και το ξεπέταγμα στη ζωή, της ποιήτριας του Βόλου Χαρούλας Ηλία- Φράγκου, άρχισε από τα ιερά χώματα της Θεσσαλίας. Εκεί στον πανέμορφο Βόλο, με το ξακουστό βουνό- βουνών καμάρι  Πήλιο και τις γλυκοματούσες ακρογιαλιές του, ζυμώθηκε και τράνεψε η ανήσυχη ψυχή της Χαρούλας και η άρπα της ευαίσθητης καρδιάς της, έφερε στο ενεργητικό της μια καλαίσθητη ποιητική συλλογή με τίτλο «Μελίρρυτοι Λόγοι».
Κάθε φορά, που ξαναδιαβάζω αυτή την ποιητική συλλογή, νέες μορφές και σχήματα σωρεύονται στη θαυμαστή λεκτική παράσταση, που δεν είναι άλλη από την τέχνη του Λόγου!!
Ανοίξτε όσο πλατιά μπορείτε την ψυχή σας, πλατύνετε την όρασή σας στον Ελληνικό ορίζοντα, έτσι καθώς τα γεωμετρικά του όρια δύσκολα μπορούν να περιοριστούν στο παρελθόν και στο μέλλον. Κοιτάξτε αυτόν τον μεγάλο θεό που λέγεται Έ ρ ω τ α ς. Είμαι σίγουρος πως κι’ εσείς θα ερωτηθείτε , ποιος χρόνος μπορεί να τον καταλύσει, ποια δύναμη μπορεί να μετακινήσει τα λογχοούρανα βουνά της τ έ χ ν ης  τ ο υ  Λ ό γ ο υ!
Έχει σαφώς και ο ποιητικός λόγος τη σπερματική του μοίρα και την αισθητική βίωση, πέρα από τα εγκόσμια, τον γεμάτο Α λ ή θ ε ι α  Λ ό γ ο. Μεγάλο προνόμιο λοιπόν των ποιητών σαν κατέχουν αυτόν. Και η ποιήτρια του Βόλου Χαρούλα Ηλία- Φράγκου τον κατέχει πανηγυρικά και μάλιστα Μ ελ ί ρ ρ υ τ ο....Νιώθει μια παράξενη έλξη- γοητεία προς τη σύγχρονη ποίηση . Φαίνεται να τη συγκίνησε  στα πρώτα κιόλας σκιρτήματα της πνευματικής της ζωής. Και η ποίηση αυτή μικρή δροσοσταλίδα βόμβισε μέσα της κι’ έγινε στοχασμός κι’ έγινε φως,  που καίει στις φλέβες της για ν’ αναστηθεί στο λογοτεχνικό στερέωμα της χώρας μας το λαμπροφώτιστο τούτο δημιούργημά της.
Η Χαρούλα Ηλία- Φράγκου είναι η ποιήτρια του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, μα και της καρδιάς, που έχει γεμίσει τη στόχασή της κουβαλώντας στην ψυχή της την Α γ ά π η, μια Αγάπη που μετουσιώνει τις υπέρθεες σφαίρες σε  ιερή μυσταγωγία, με τους «Μελίρρυτους λόγους»  να εκφράζουν τη θερμασιά και τον πυρετό της ζωής της δημιουργού, που από την αρχή μέχρι το τέλος εικονογραφεί κάθε τι που τη συγκινεί, κάθε τι που τη συναρπάζει, κάθε τι που την προβληματίζει και επιτρέπει να κυλά στο αίμα της στίχος μελωδικός που δεν αγγίζει μόνο την ψυχή και το συναίσθημα αλλά και τη διάνοια του αναγνώστη.
Η Χαρούλα Ηλία- Φράγκου σαν σύγχρονη ποιήτρια πλάθει ένα σύμπαν ωραίο και μεγάλο, που συνεχώς ωριμάζει κρυμένο στη μοναξιά και τη σιωπή. Η φωνή της οστόσο τονισμένη σε μελωδία αγγέλων αντηχεί σαν μακρυνή ηχώ προς τον κόσμο που έρχεται κι’ ενός κόσμου που φεύγει... Είναι οι Μελίρρυτοι Λόγοι της από μια ποιήτρια Άνθρωπο, προς τον Άνθρωπο, που πάσχει από την οδύνη της αλλοτρίωσης και το πάθος της διάσωσης της ατομικότητάς του. Τη συγχαίρω από καρδιάς!
Αθήνα 6/11/1999
 

Θέμα: 
 

Τα βιβλία μου